KUD ZKUK-a

Osnutak KUD-a usastavu ZKUK-a

 U nastojanju očuvanja naše tradicije, kulture i običaja okupili smo djecu s ciljem učenja naše glazbe i folklora. Trenutno u KUD-u vježba 25 djece i mladih podrijetlom iz usorskog kraja i drugih dijelova bosanske posavine. Nadamo se da će se poslije prvih nastupa, koji su planirani 22. svibnja, povodom obilježavanja obljetnice osnutka ZKUK-a, i broj mladih u našoj školi folklora povećati.
 Probe folklora svake su nedjelje u 18.00 sati u prostorima poduzeća Braća Jelić, koji nam je ustupilo idealan prostor bez ikakve naknade na čemu im se srdačno zahvaljujemo. Također, i sami vlasnici nam s obitelji svesrdno pomažu.
 Voditelji folklora su g.Ilija Jelić i g.Ivan Kopčić koji predano rade s djecom na savladavanju naših kola sa izvornom i novom koreografijom, a rade i na pripremama za nabavu narodnih nošnji našeg kraja koje planiramo nabaviti u financijskoj suradnji s roditeljima.
 Na očuvanju naše glazbe od zaborava doprinosi i g.Anto Galić-Gale, učitelj violine i šargije koji je u svojoj školi odgojio veliki broj mladih, a već poznatih svirača ovih instrumenata. Do sada je kroz njegovu školu prošlo više od 200 polaznika iz RH, BiH i Austrije. Trenutno u njegovoj glazbenoj školi uče i dvojica polaznika iz našeg Kluba, a to su Peter Andreas Rajkovača i Mario Katić za koje se nadamo da će uspješno ovladati ovim instrumentima. Kroz ovu školu su do sada prošle i nade usorskog kraja kao što su Mato i Mario Jelić (Braća Jelić), Ivan Martinović, Perica Nikić te mnogi drugi.
 I ovim putem apeliramo na roditelje, pogotovo one iz usorskog kraja od Komušine do Doboja, da nam se pridruže u radu na očuvanju našeg folklora i običaja.

 

Izdvojene fotografije